Sorthavregryn

Sorthavre har navn efter skallens mørke farve uden på det hvide i kernerne.  

Sorthavre har været dyrket helt tilbage i fordums tid, men er forsvundet i nyere tid. Engdigegaard genopdyrker nu sorthavre, det fortrinlige urkorn, og dyrkede første gang i 2015 et mindre parti økologisk sorthavre til fremavl. Antageligt det eneste parti dyrket økologisk det år i Danmark. Efter høst 2016 blev fremavlen forøget, og fra høst 2017 har Engdigegaard produceret og markedsført havregryn af egen sorthavre. 

Sorthavregryn er fremstillet af økologiske hele fuldkorns kerner, der er afskallede, dampbehandlede og valsede.

Sorthavregryn kan spises rå med mælk, blandes til müesli, laves til grød eller bruges til at bage eller stege med. 

Sorthavregryn er som groft valsede 100% fuldkorn. Fødevarestyrelsen anbefaler 75g fuldkorn for voksne i en daglig varieret kost. En sådan altså knap dobbelt portion hver dag giver nok beta-glucaner fra sorthavregrynene til at dæmpe indholdet af kolesterol i blodet, og dermed mindske risiko for udvikling af koronar hjertesygdom med forsnævring af blodårene i og omkring hjertet til følge.

Sorthavre har i det hele taget generelt mere af alt det gode energi og protein end gul havre, og et højt indhold af gode fibre. 

Groft valsede kerner bevarer den naturlige tekstur og storslåede nøddeagtige smag. 

Tilberedt som grød giver sorthavren en skøn og cremet konsistens.